12 szeletes Zila Tortaformában
Hozzávalók:
Süteményhez:
- 35 dkg liszt
- 4 tojás
- 3 citrom héja
- 1 pohár tejföl
- 4-5 közepes alma meghámozva, felszeletelve
- 5 dkg aranymazsola
- 15 dkg cukor + 4 dkg almás grillázshoz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg margarin
- Csipet fahéj
Grillázshoz:
- 10 dkg hámozott, feldarabolt dió
- 5 dkg cukor
Télen az almához juthatunk hozzá a legkönnyebben, eszembe jutott, hogy Tarte Tatin sült almáit valahogy magyarosítva „zilahosítani” kellene. A tészta egy gyors keverős tészta, és aztán jön a megbolondosítás a karamellizált almával és a grillázs dióval. Isteni illat, és garantált siker mi elvittük társaságba, teszteltük, elfogyott, de nagyon gyorsan. Reggelihez tejjel is isteni.
Elkészítés
Előkészítés: 5 közepes méretű almát meghámozunk, felvágjuk vékony szeletekre, margarint megolvasztunk, rászórunk 4 dkg cukrot amikor elkezd karamellizálódni, lassú tűzön az almát rárakjuk, enyhén fonnyasztjuk az almát, egy csipet fahéjt rászórunk a végén.
Tészta:
A 4 tojást felütjük egy tálba (nem kell szétválasztani), majd elkeverjük vele a cukrot, habosra, hogy a cukor beleolvadjon. Belereszeljük 3 citrom héját kis lyukú reszelőn. A liszttel egy másik tálban összekeverjük a sütőport, majd ezt a keveréket hozzákeverjük a tojásos-cukros masszához.
Ezt jól összekeverjük, ilyenkor még elég sűrű a tészta, azt egy doboz tejfőllel fellazítjuk. A palacsinta tésztánál picit sűrűbb tésztát kapunk. Ebbe is már belekeverjük a párolt almás egyharmadát. Nagyon jót tesz a sütinek, ha a tésztájában is van már alma.
Aztán elővesszük a Zila tortaformát, befújjuk a védő habbal, majd vaniliáscukorral mindenütt megszórom a szilikon formát, hogy befedje (mint a hó minket). Az almákkal kirakom a tepsi alját, rászórom a mazsolát (mindenhova) amikor kifordítjuk akkor úgy ez lesz majd felül, finoman megkaramellizálódva a cukortól, nem kevés fényt adva neki.
Majd erre ráöntjük a masszát. Kicsit megrázva szétterítjük a formába. Az előmelegített sütőbe berakjuk, majd kb 35 perc 180 fokos sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Majd kiborítjuk a formából, párolt almás masszánkkal megtöltjük.
A lábaskánkba 5 dkg cukrot olvasztunk kellemes barnás színnel bír a feldarabolt diót beledobjuk megforgatjuk benne. És a kisült tészta tetejére helyezzük (én ezt egy pálcikával csináltam.)
A végén leönthetjük vanília sodóval, vagy ízlés szerint lekvárral kínálhatjuk.