12 szeletes Zila Tortaformában
Ezt az édességet kifejezettnek azért készítettem,mert szerettem volna azt érzékeltetni vele, hogy bárki elkészíthet otthonában egy olyan különlegességet, mely nem kíván nehezen beszerezhető alapanyagokat. Ennek a tortának az egyszerűsége adja a nagyszerűségét, mivel csak olyan hozzávalókat tartalmaz, melyek háztartásunkban nap mint nap jelen vannak.
A következőképpen készítettem:
A következőképpen készítettem:
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg reszelt alma
- 5 db tojás
- 40 dkg cukor
- 45 dkg liszt
- 2 csomag sütőpor
- kevés őrölt fahéj
A tojások habját kevés sóval kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, a tojások sárgáját, majd beleforgattam a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet. Végül a formaleválasztóval kifújt tortaformába öntöttem. Ütögetéssel tömörítettem a tésztát, hogy egyenletesen kitöltse a formát. 180 fokos előmelegített sütőbe raktam, majd kb. 10 perc után csökkentettem a hőfokot 170 fokra, és légkeveréssel 40 perc alatt megsütöttem. Forrón leválasztottam a tésztáról a formát és a keretet.
Töltelék:
- 30 dkg alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 citrom héja
- szegfűszeg
- szerecsendió
Az almát miután megtisztítottam vékony szeletekre vágtam, kevés cukorral megpároltam, majd botmixerrel pépesítettem. Belereszeltem a citrom héját, szegfűszeggel és kevés szerecsendióval ízesítettem. Hogy lágyabb ízt érjek el, hozzákevertem kb 1 dl tejszínt, majd megfelelő állagúra higítottam tej hozzáadásával.
A mélyedéseket kitöltöttem az almakrémmel, majd a torta oldalát áthúztam habbá vert növényi tejszínnel, és durvára vágott dióval.
A tetejét szintén habbá vert növényi tejszínnel, és karamelldíszekkel ékesítettem.