Zila Kockaformában
Az egyik nagy kedvencem a citrom-mák kombináció, így egyértelmű volt, hogy a harmadik recept erre fog épülni.
Hozzávalók a tésztához:
|
A tojás kivételével a hozzávalókat a robotgép keverőtáljába mértem és a krémkarral közepes sebességgel egyneművé kavartam (kb. 2 perc). A tojásokat egy tányérban kissé felvertem, majd két részletben a masszához adtam és újabb 2-3 percig keverte a gép.
A 180 fokra előmelegített sütőből kivettem a forró tepsit, erre helyeztem az előkészített Zila tortaformát. Gyorsan lefújtam a leválasztó spray-vel, majd belekanalaztam a masszát.
Kb 40 perc alatt sült meg a tészta, ezt tűpróbával ellenőriztem.
A tészta egy része kinőtt a formából és a tepsibe csurogva sült meg, mely kostolónak nagyon örült a család, de így kb 15% veszteséggel lehet számolni.
A kész tésztáról először a szilikont, majd kihűlés után a fémkeretet is lehúztam. Hagytam teljesen kihűlni.
Lemon curd
Hozzávalók:
- 7 tojás sárgája
- 150 ml citromlé
- egy kezeletlen citrom reszelt héja
- 90 g vaj
- egy csipet só
- 210 g cukor
A hozzávalókat összemértem, majd vízgőz felett, folyamatos kavarás mellett sűrűre főztem. Ahogy kész lett egy sűrű hálójú szitán átszűrtem, majd hagytam kihűlni.
A kész krémet a kocka alakú mélyedésekbe töltöttem.
Eredmény: Nagyon intenzív citromos desszert, ahol a mák íze csak jelzésértékű, főleg textúrában teszi azt különlegessé. El tudnám képzelni egy vajasabb krémmel (Pierre Hermé klasszikus citromkrémje), ahol a citromlevet csak a tojással főzöm fel, és kihűlés után kanalanként dolgozom bele a szobahőmérsékletű vajat. Ez egy sokkal légiesebb textúrát adna, ami még érdekesebb lenne a mákos alapon. Majd legközelebb!
Köszönöm a lehetőséget a tesztelésre! Nagyon élvezetes volt!