Horváth Ilona Szakácskönyv című örök klasszikusából
8 szeletes Zila Tortaformában
"Hozzávalók a tésztához: mint az ízes buktánál."
A kelt tészta hozzávalói:
|
Az élesztőt a100ml langyos cukros(1 kk) tejben felfuttattam, a többi tejben feloldottam a maradék cukrot, sót, tojássárgáját hozzákevertem, majd a lisztbe tettem mindkét folyadékot, és jöhet a tészta alapos kidolgozása, hogy hólyagos legyen. (ezt a műveletet a kenyérsütő dagasztó programjával is lehet).Ezután 1 órán át langyos helyen kelesztjük.
Lisztezett deszkán gyengén átgyúrjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a korongokat, amiket egymás mellé illesztünk, rétegenként megszórjuk a diós cukorral, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A tetejét vajjal megkenjük, majd újabb fél órát kelesztjük.
Már csak sütni kell.
A vaniliasodó:
- 500 ml tejszín,
- 250 ml tej,
- 100 g cukor
- 1 rúd vanília belseje
- 8 db nagy tojássárga.
A tejes tejszínt felforraljuk a vaníliával, majd a cukorral habosra kevert tojássárgáját szépen lassan belecsorgatjuk folyamatos keverés közben.
Felfőzzük, és 4 tojásfehérjét gőz fölött habbá verünk 60g cukorral, majd forrón összekeverjük.
Ez valójában egy tejjel felhigitott Creme brulée, amihez kerül még tojáshab, de így nem kell bele liszt, és krémesebb, teltebb íze van ( a család így szereti)