8 szeletes Zila Tortaformában
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g vaj,
- 180 g porcukor,
- 300 g liszt átszitálva,
- 4 egész tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 lime reszelt héja
A töltelékhez:
- 250 g mascarpone,
- 1 lime leve,
- 2 csomag vaníliás cukor
A meringue-hoz:
- 4 tojásfehérje,
- 2 csomag habfixáló,
- 4 ek cukor
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit szép simára keverjük, majd megtöltjük vele a tortaformát úgy, hogy kb egy ujjnyi hely maradjon a forma tetejéig. Ha nincs Zila formád, akkor egy 18 centis tortaformába mehet az egész, nekem marad még tészta, így csináltam 3 muffin belőle.45 perc alatt szépen fel is jön, a sima formában szerintem 30 perc is elég neki, de figyelni kell. (sajnos a Zila formáknak más "használati utasítása" van)
2. Amíg hűlt a torta, elkészítettem a tölteléket: a mascarponét kikevertem a lime levével és a vaníliás cukorral, majd megtöltöttem vele a lyukakat illetve a muffinokat kivájtam és oda töltöttem a maradék krémet
3. A sütőt felfűtöttem 230 fokra. A meringue-hoz a tojásfehérjéket habosra vertem a cukorral és a habfixálóval, majd habzsákba töltöttem. Csillag lyukú fejjel szép íveket nyomtam a tortára szeletenként,és persze a muffinokra is jutott.
4. 5 percre betettem a sütőbe, és szépen meg is barnult a meringue.
Nekem a sütési eljárás jobban fekszik a Zila formával, mint a hidegen töltési eljárás.
Ennél a sütinél nem használtam semmilyen fortélyt, még a formaleválasztót sem, és mégis szépen levált a tészta
A torta nem sérült, annyi a bajom a formával, hogy túl alacsony. Lehetne mondjuk 1 centivel magasabb, de 2 centit is elbírna. Eddig mindig maradt felesleges tésztám, nem lehet ponotosan belőni az arányokat.