Hozzávalók:
a tésztához:
- 50 dkg nyers sütőtök
- 2 közepes krumpli
- 1 fej hagyma
- 2 tojás
- 35-40 dkg ricotta
- liszt
- joghurt
- só, bors, szerecsendió
- a szószhoz:
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 700 g passzírozott paradicsom
- só, bors, fahéj, bazsalikom, kevés cukor
- a tetejére sajt
Elkészítés:
A sütőtököt, a krumplit lereszelem, a hagymát apróra felkockázom. Hozzáadom a ricottát, a tojásokat, sót, borsot, szerecsendiót, és összekeverem. Apránként, felváltva adagolom hozzá a lisztet és a joghurtot, hogy sűrű tócsni állagú masszát kapjak.
A tortaformát tepsire helyezem, befújom formaleválasztóval. A masszát beletöltöm, ütögetem, rázogatom, hogy mindenhol megtöltse a formát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm.
Közben elkészítem a paradicsomszószt: az apróra vágott fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatom, felöntöm a paradicsomszósszal, a fűszerekkel ízesítem. Fahéjat azért adok hozzá, mert jól harmonizál az édeskés sütőtökkel. A kívánt sűrűségűre összefőzöm.
A lepény melegen is jól vágható, ezért akár sütés után nem sokkal el lehet készíteni, meleg előételként. A szószt a mélyedésekbe töltöm, és parmezánnal vagy bármilyen más sajttal tálalom. Vendégséghez előre el lehet készíteni, ilyenkor kevés sajttal a tetején grillezhetjük.