Zöldség kocsonya, tojáskrémmel töltve.
Hozzávalók
A kocsonyához:
- 1,4 l zöldségleves
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 10 dkg (konzerv) zöldborsó*
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 keményre főtt tojás
- 5 dkg zselatin
A tojáskrémhez:
- 8 keményre főtt tojás
- 5-7 dkg vaj
- 2-3 ek mustár
- só, bors
A díszítéshez:
- zöldség csíkok
- főtt koktélrák
- grissini
Készítés:
Az alaplevet felmelegítjük, majd egy kevés hideg vízben feloldott zselatinnal összekevertük. A formát nem kezeltük formaleválasztóval.
A forma aljában kb. 1 cm-es magasságban kitöltjük zselatinnal, és a hűtőbe tesszük dermedni.
A sárgarépát, fehérrépát és a zöldpaprikát megtisztítom, és egy pároló edényben megpárolom, aminek az aljában a tojást is megfőzöm.
A borsó konzervet lecsepegtetem, a zöldségeket szép, egyforma csíkokra vágom.
A megdermedt formában az első adag zöldséget elrendezem, tetszés szerint díszítem, és a közepébe a kemény tojás felét teszem, és felöntöm annyi lével, ami ellepi a zöldséget. Ismét dermesztjük, majd a második réteg zöldséget is bele rendezzük. Így érjük el az a hatást, mintha lebegnének a zöldségek a kocsonyában.
A forma tetejétől lejjebb, kb. 1 cm-el feltöltöm a lével, és berakom a hűtőbe, és ott töltöm fel színültig.
A kocsonyát egy éjszakán keresztül dermesztem a hűtőben.
A tojásokat megfőzöm keményre, lepucolom, felszelem, és 6 szép fehérje karikát félreteszünk a díszítéshez.
A többi tojást a vajjal és a mustárral habosra keverjük, és ízesítjük. A formát kivesszük a hűtőből, megfordítjuk, óvatosan leválasztjuk a szilikont és a fém karikát.