Posted on

Dr. Farkas Melinda (Pákosztos Macska): Citromos mákos szelet lemon curddel töltve

Zila Kockaformában

Az egyik nagy kedvencem a citrom-mák kombináció, így egyértelmű volt, hogy a harmadik recept erre fog épülni.

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 1  szobahőmérsékletű tojássárgája
  • 200 g tejföl
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 250 g finomliszt
  • 250 g cukor
  • 1,5 tk sütőpot
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk só
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 50 g mák (ízlés szerint pirítva)
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj

A tojás kivételével a hozzávalókat a robotgép keverőtáljába mértem és a krémkarral közepes sebességgel egyneművé kavartam (kb. 2 perc). A tojásokat egy tányérban kissé felvertem, majd két részletben a masszához adtam és újabb 2-3 percig keverte a gép.

A 180 fokra előmelegített sütőből kivettem a forró tepsit, erre helyeztem az előkészített Zila tortaformát. Gyorsan lefújtam a leválasztó spray-vel, majd belekanalaztam a masszát.

Kb 40 perc alatt sült meg a tészta, ezt tűpróbával ellenőriztem.

A tészta egy része kinőtt a formából és a tepsibe csurogva sült meg, mely kostolónak nagyon örült a család, de így kb 15% veszteséggel lehet számolni.

A kész tésztáról először a szilikont, majd kihűlés után a fémkeretet is lehúztam. Hagytam teljesen kihűlni.

Lemon curd

Hozzávalók:

  • 7 tojás sárgája
  • 150 ml citromlé
  • egy kezeletlen citrom reszelt héja
  • 90 g vaj
  • egy csipet só
  • 210 g cukor

A hozzávalókat összemértem, majd vízgőz felett, folyamatos kavarás mellett sűrűre főztem. Ahogy kész lett egy sűrű hálójú szitán átszűrtem, majd hagytam kihűlni.

A kész krémet a kocka alakú mélyedésekbe töltöttem.

 

Eredmény: Nagyon intenzív citromos desszert, ahol a mák íze csak jelzésértékű, főleg  textúrában teszi azt különlegessé. El tudnám képzelni egy vajasabb krémmel (Pierre Hermé klasszikus citromkrémje), ahol a citromlevet csak a tojással főzöm fel, és kihűlés után kanalanként dolgozom bele a szobahőmérsékletű vajat. Ez egy sokkal légiesebb textúrát adna, ami még érdekesebb lenne a mákos alapon. Majd legközelebb!

Köszönöm a lehetőséget a tesztelésre! Nagyon élvezetes volt!