Posted on

Cigánykerék torta (Bangó Margit könyv)

Hozzávalók egy 12 szeletes Zila Tortaformához

Piskótához

  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 250 g liszt
  • 100 g darált dió
  • 5 db egész tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Krémhez

  • 330 g vanília puding (sűrű)
  • 150 g vaj
  • 30 g rum
  • 60 g dió
  • 30 g pörkölt dió

 

Elkészítés

A vajat a porcukorral a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. AZ egész tojásokat egyenként keverjük hozzá, majd a diót és a lisztet is beleforgatjuk.

A formaleválasztóval kifújt (vagy más zsiradékkal kikent) Zila Tortaformát teljesen megtöltjük a masszával. A betöltött formát enyhe rázással tömörítjük, hogy a felesleges buborékok távozzanak.

Sütés: kb. 175 °C-on 35- 40 percig

A megsült tortát még melegen megcukrozzuk, majd átfordítjuk és óvatosan a szilikonformát, eltávolítjuk. Ezt követően egy éles késsel a fém keretet belülről körbevágjuk. A kihűlt piskótát keresztben félbevágjuk.

 

A krém összeállítása

A pudingot vajjal kihabosítjuk, majd belekeverjük a rumot és a pörkölt diódarabokat.

A félbevágott tortát kb. 1,5 cm vastagon megkenjük a krémmel majd a felső részét is visszahelyezzük.

A maradék krémet habzsák segítségével óvatosan betöltjük a szeletek mélyedéseibe.

 

Díszítés

Tejszínhabot ételfestékkel kékre és zöldre színezünk (ezek a roma zászló tradicionális színei).

A torta tetejét színes tejszínhabbal a roma zászló színeiben díszítjük. A díszítésnél figyeljünk rá, hogy az egyes szeletek vágási jelölését ne takarjuk be. Végül pedig nagyobb dió darabollal díszítjük.