Zila Kockaformában
Hozzávalók:
- 15 dkg aszalt szilva
- 10 dkg egyéb aszalt gyümölcs vegyesen (barack, datolya, eper, mazsola)
- 2 dl tej
- 17, 5 dkg vaj
- egy vaníliarúd kikapart belseje
- 3 tojás
- 20 dkg mák
- 10 dkg liszt
- 7 dkg szilvalekvár
- fél sütőpor
- 1 tk rumaroma
A ganache-hoz:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 dl tejszín
Az aszalt gyümölcsöket aprítóban összevágatom, majd annyi tejben, amennyi éppen ellepi, 6-8 percre felteszem főni. Kevergetni kell, nehogy odakapjon. Hagyom kihűlni.
A puha vajat kikeverem a vanília kikapart belsejével. Egyenként beledolgozom a tojásokat, majd hozzáadom a gyümölcsös pépet. Ezután jöhet bele a mák, a sütőporral elkevert liszt, a lekvár, a rumaroma.
Jól elkeverem. A formát befújom a leválasztó spray-vel, a sütőből előzetesen kivett rácsra helyezem, és ekkor töltöm bele a süti tésztáját. Teletöltve ugyanis már eléggé nehézkes mozgatni, könnyen pórul járhatunk.
A rácsot a munkaasztalhoz ütögetem, hogy tömörödjön a tészta, é jól elsimítgatom a tetejét. Ebben a műveletben legközelebb alaposabb leszek, néhol ugyanis maradtak légbuborékok, bár nem sok.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.
A kész tésztát deszkára borítom, és azonnal eltávolítom a formát. Ha kihűlt, a jelzés mentén felvágom, és a következő krémmel töltöm:
15 deka étcsokit felolvasztok egy tejforraló lábasban, majd elkeverem 1,5 dl tejszínnel. Langyosan töltöm a mélyedésekbe. Amikor ez is teljesen hideg, akkor díszítem a kockákat felvert tejszínhabbal.