Zila kockaformában
Hozzávalók:
- A piskótaalaphoz:
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 2 ek liszt
Ezekből a szokásos módon piskótatésztát kevertem, és a tortaforma levehető fém keretében, sütőpapíron megsütöttem.
A korpuszhoz:
- 45 dkg joghurt (1 nagy pohár)
- 3 dl tejszín
- 2 dkg zselatin
- 1 dl víz
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg darált mák
- reszelt citromhéj
A zselatint feloldottam a forró vízben, és amíg hűlt, habbá vertem a tejszínt, majd a porcukorral összekevert joghurtba forgattam, belekevertem a mákot, a citromhéjat, és hozzáadtam a zselatint is. A tortaformát – immár a visszaillesztett fémkerettel együtt – tálcára tettem, befújtam a leválasztó spray-vel, majd beletöltöttem a joghurtos masszát. Ezután megfogtam a tálcát, és jól a konyhapulthoz ütögettem, hogy a formában a massza tömörödjön. Ez nagyon fontos lépés ennél a formánál, ha ezt valaki nem teszi meg, a kapott korpusz nem lesz szép, egyenletes, hanem buborékok fogják díszíteni.
Tömörítés után a forma így tálcástól ment a hűtőbe, nagyjából két órára.
Közben elkészítettem a lemon curd-öt.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 10 deka cukor
- 2 citrom leve és lereszelt héja
- csipet só
- 5 deka vaj
A két egész tojást jól elkevertem a cukorral, csipet sóval, majd a citromok levével, lereszelt héjával, és gőz fölött addig kevergettem, amíg szép egyenletes, sűrű masszát nem kaptam. A vajat a végén kevertem hozzá.
Amikor már a massza megszilárdult, egy tálcára tettem a piskótalapot, és arra borítottam a joghurtos korpuszt.
A jelölés mentén felvágtam az egészet, és a kockák mélyedéseibe töltöttem a citromkrémet.
Citromszeletekkel, citromfűvel vagy mentával lehet díszíteni például.