Posted on

Kövérné Kalmár Mónika: Mákos joghurtkocka lemon curd-del töltve

Zila kockaformában

Hozzávalók:

  • A piskótaalaphoz:
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 ek liszt

Ezekből a szokásos módon piskótatésztát kevertem, és a tortaforma levehető fém keretében, sütőpapíron megsütöttem.

A korpuszhoz:

  • 45 dkg joghurt (1 nagy pohár)
  • 3 dl tejszín
  • 2 dkg zselatin
  • 1 dl víz
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg darált mák
  • reszelt citromhéj

A zselatint feloldottam a forró vízben, és amíg hűlt, habbá vertem a tejszínt, majd a porcukorral összekevert joghurtba forgattam, belekevertem a mákot, a citromhéjat, és hozzáadtam a zselatint is. A tortaformát – immár a visszaillesztett fémkerettel együtt – tálcára tettem, befújtam a leválasztó spray-vel, majd beletöltöttem a joghurtos masszát. Ezután megfogtam a tálcát, és jól a konyhapulthoz ütögettem, hogy a formában a massza tömörödjön. Ez nagyon fontos lépés ennél a formánál, ha ezt valaki nem teszi meg, a kapott korpusz nem lesz szép, egyenletes, hanem buborékok fogják díszíteni.

Tömörítés után a forma így tálcástól ment a hűtőbe, nagyjából két órára.

Közben elkészítettem a lemon curd-öt.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 10 deka cukor
  • 2 citrom leve és lereszelt héja
  • csipet só
  • 5 deka vaj

 

A két egész tojást jól elkevertem a cukorral, csipet sóval, majd a citromok levével, lereszelt héjával, és gőz fölött addig kevergettem, amíg szép egyenletes, sűrű masszát nem kaptam. A vajat a végén kevertem hozzá.

Amikor már a massza megszilárdult, egy tálcára tettem a piskótalapot, és arra borítottam a joghurtos korpuszt.

A jelölés mentén felvágtam az egészet, és a kockák mélyedéseibe töltöttem a citromkrémet.

Citromszeletekkel, citromfűvel vagy mentával lehet díszíteni például.