Posted on

Török Bognár Renáta: Dobos-torta

12 Szeletes Zila Tortaformában

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás,
  • 3 ek. finomliszt,
  • 3 ek. rétesliszt,
  • 6 ek. cukor,
  • 1-1 csipet só és sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a 3-3 evőkanál lisztet, a sütőport és a sót, majd alaposan összekeverem az egészet, végül óvatosan beleforgatom a felvert habot.
Formába töltöm és 180°-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

 

Hozzávalók a karamellás piskótához:

  • 1 tojás,
  • 1 ek. cukor,
  • 0.5 ek. rétesliszt,
  • 0.5 ek. finomliszt
  • csipet só;
  • 15 dkg cukor,
  • 2 ek. citromlé

Elkészítés:
A tojást kettéválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lisztet és a sót, majd alaposan összekeverem az egészet, végül óvatosan beleforgatom a felvert habot. Sütőpapírra akkora kört rajzolok, amekkora a tortaformám. Ezt a kört megkenem a piskótatésztával. 180°-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm. A karamellhez a cukrot egy teflon serpenyőbe öntöm a citromlével együtt. Lassú tűzön olvasztani kezdem a cukrot. Amikor borostyánszínűre változik a színe, akkor lehúzom a tűzről és a piskótalapra öntöm. Vajas késsel elsimítom a tésztán a karamellt. Gyorsan felvágom (szintén vajas késsel), mert hamar dermed.

Hozzávalók a krémhez:

  • 4 tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 10 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os),
  • 2 ek. keserű kakaópor,
  • 1 rúd vanília kikapart magjai,
  • 20 dkg puha vaj,
  • rum (én két kupaknyit adtam hozzá)

Elkészítés:
A tojásokat egy habüstbe ütöm és alaposan elkeverem a cukorral, valamint a vanília kikapart magjaival. Gőz fölött habosra keverem és besűrítem a krémet. (szépen elfőzöm a tojásos ízét). Másik habüstben, szintén gőz fölött felolvasztom a csokoládét. Az olvasztott csokoládét, a rumot és a kakaót hozzákeverem a tojáskrémhez, teljesen egyneművé dolgozom az egészet, majd lehűtöm. Ha lehűlt, géppel hozzákeverem a puha vajat.

A torta összeállítása:
A krémet a piskóta mélyedéseibe töltöm egy habzsák segítségével és a jelölések mentén felvágom. Megkenem a torta oldalát és tetejét is a csokikrémmel. Az oldalát mandulapehellyel megszóróm (helyettesíthetjük dióval, vagy törökmogyoróval is). A tetejére helyezem a karamelles piskótákat, majd tetszés szerint díszítem. Én ezt kumquattal és a maradék krémmel tettem szebbé a tortát.