Posted on

Török-Bognár Renáta: Vaníliafagylalt-torta erdei gyümölcsös túróhabbal

12 szeletes Zila Tortaformában

A vaníliafagylalthoz:

  • 1 l tej,
  • 10 tojássárgája,
  • 25-30 dkg cukor,
  • 1 ek. liszt,
  • 2 rúd vanília magjai

A töltelékhez:

  • 10 dkg túró,
  • 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott),
  • 2 tojás fehérje,
  • cukor ízlés szerint,
  • 1 lime leve,
  • 1 ek. étkezési keményítő

A díszítéshez:

Habcsók a vaníliafagylalt készítésénél fennmaradt tojásfehérjéből és erdei gyümölcs

 

Elkészítés:

A tejet felmelegítem a cukor felével és a vanília kikapart belsejével. A tojások sárgáját kikeverem a liszttel és a maradék cukorral. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, majd visszaöntve a forralóedénybe, sűrű krémmé főzöm az egészet, majd lehűtöm. Formába töltöm, majd minimum egy éjszakára a fagyasztóba teszem.

Az erdei gyümölcsöket kevés vízzel, a lime levével és 3-4 evőkanál cukorral felforralom, majd az étkezési keményítővel besűrítem. Lehűtöm. A tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verem. A túrót összetöröm, hozzáöntöm az erdei gyümölcsszósz 2/3 részét és óvatosan belekeverem a felvert habot.

A fagylalttortáról leválasztom a formát, a túrókrémet betöltöm a lyukakba, a torta tetejét habcsókkal és gyümölcsökkel díszítem, majd kanalazok mellé kevés gyümölcsszószt.