Posted on

Török-Bognár Renáta: Citrusos ricottatorta

12 szeletes Zila Tortaformában

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 db (nagyobb) tojás,
  • 3 ek. rétesliszt,
  • 3 ek. finomliszt,
  • 6 ek. cukor,
  • csipet sütőpor,
  • csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg ricotta,
  • kb. 1 dl tejszín,
  • 1 ek. narancsvirágvíz,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 ek. frissen facsart citrom- és narancslé,
  • 2 ek. porcukor

Díszítés:

  • koktélcseresznye,
  • citrom- és narancsszeletek,
  • és a maradék krém

 

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem.  A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral. Ezután hozzáadom a liszteket, a sütőport és a sót és ezekkel is alaposan elkeverem, végül óvatosan a masszába forgatom a tojáshabot, majd betöltöm a tortaformába és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem 20-25 percre (tűpróbával ellenőrzöm a piskóta állapotát). Hagyom kicsit hűlni, majd kiborítom a formából.

A krém hozzávalóit alaposan összekeverem, majd egy habzsák segítségével a piskóta mélyedéseibe töltöm. Citrusszeletekkel , koktélcseresznyével és a krémmel díszítem. Hűtőbe teszem és hagyom alaposan lehűlni, hogy az ízek finoman összeérjenek.