Posted on

Ónody Csilla: Sütőtökös-ricottás lepény paradicsomszósszal

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg nyers sütőtök
  • 2 közepes krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 35-40 dkg ricotta
  • liszt
  • joghurt
  • só, bors, szerecsendió
  • a szószhoz:
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 700 g passzírozott paradicsom
  • só, bors, fahéj, bazsalikom, kevés cukor
  • a tetejére sajt

 

Elkészítés:

A sütőtököt, a krumplit lereszelem, a hagymát apróra felkockázom. Hozzáadom a ricottát, a tojásokat, sót, borsot, szerecsendiót, és összekeverem. Apránként, felváltva adagolom hozzá a lisztet és a joghurtot, hogy sűrű tócsni állagú masszát kapjak.

 

 

A tortaformát tepsire helyezem, befújom formaleválasztóval. A masszát beletöltöm, ütögetem, rázogatom, hogy mindenhol megtöltse a formát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm.

Közben elkészítem a paradicsomszószt: az apróra vágott fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatom, felöntöm a paradicsomszósszal, a fűszerekkel ízesítem. Fahéjat azért adok hozzá, mert jól harmonizál az édeskés sütőtökkel. A kívánt sűrűségűre összefőzöm.

 

 

 

A lepény melegen is jól vágható, ezért akár sütés után nem sokkal el lehet készíteni, meleg előételként. A szószt a mélyedésekbe töltöm, és parmezánnal vagy bármilyen más sajttal tálalom. Vendégséghez előre el lehet készíteni, ilyenkor kevés sajttal a tetején grillezhetjük.