12 szeletes Zila Tortaformában
Hozzávalók:
Sajtos tésztatorta:
- 25 dkg cérnametélt
- 3-4 db tojás
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tejföl
- 5-7 dkg reszelt félkemény sajt
- só, bors, petrezselyem zöldje (szárított)
Magyaros sonkakrém:
- ½ füstölt első csülök (csontozott)
- 10 dkg krémsajt
- 12,5 dkg juhtúró
- 1 ek vaj
- 3-4 ek tejföl
- 2 tk paprika krém
Tálaláshoz:
- prémium füstölt, főtt sonka szeletek
- pirítós
- zakuszka/ajvar
- aprított metélőhagyma
A csülköt előző este megfőzöm, majd hagyom a főző lében kihűlni. Másnap reggel kétszer ledarálom. A vajat, a juhtúrót és a krémsajtot kihabosítom, hozzáadom a paprika krémet, a tejfölt és a sonka darálékot. Alaposan kikeverem, és hideg helyen érleljük a krémet.
A cérnametéltet sós vízben kifőzöm. A tojást kikeverem a tejszínnel, a tejföllel, és ízesítem. A léből egy kanálnyit a formaleválasztóval kifújt forma aljába merek, és meghintem kevés sajttal. A maradék sajtot és a kifőtt, leszűrt tésztát az öntethez keverem. Ezt a formába kanalazom, és óvatosan eligazgatom.
Hideg sütőbe teszem, és 160 C-on, alsó sütési fokozaton 30 percet sütöm, majd alsó-felső sütésre kapcsolom, és még sütöm 10 percet.
Kiveszem a sütőből, megfordítom és leveszem róla a formát, és a gyűrűt. Hagyom kihűlni.
Tálaláshoz a sonka krémet átkeverem, majd egy nyomózsákkal a mélyedésekbe töltöm, és dekorálom. A közepére sonkarózsát illesztek.
A tányérra a tortaszelet mellé teszek egy kanálnyi zakuszkát/ajvart, egy kis sonkát és pirítóst.
Jó étvágyat hozzá!