Posted on

Somogyi Zoltán (Max): Sajtos tésztatorta magyaros sonkakrémmel

12 szeletes Zila Tortaformában

Hozzávalók:

Sajtos tésztatorta:

  • 25 dkg cérnametélt
  • 3-4 db tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tejföl
  • 5-7 dkg reszelt félkemény sajt
  • só, bors, petrezselyem zöldje (szárított)

Magyaros sonkakrém:

  • ½ füstölt első csülök (csontozott)
  • 10 dkg krémsajt
  • 12,5 dkg juhtúró
  • 1 ek vaj
  • 3-4 ek tejföl
  • 2 tk paprika krém

 

Tálaláshoz:

  • prémium füstölt, főtt sonka szeletek
  • pirítós
  • zakuszka/ajvar
  • aprított metélőhagyma

A csülköt előző este megfőzöm, majd hagyom a főző lében kihűlni. Másnap reggel kétszer ledarálom. A vajat, a juhtúrót és a krémsajtot kihabosítom, hozzáadom a paprika krémet, a tejfölt és a sonka darálékot. Alaposan kikeverem, és hideg helyen érleljük a krémet.

A cérnametéltet sós vízben kifőzöm. A tojást kikeverem a tejszínnel, a tejföllel, és ízesítem. A léből egy kanálnyit a formaleválasztóval kifújt forma aljába merek, és meghintem kevés sajttal. A maradék sajtot és a kifőtt, leszűrt tésztát az öntethez keverem. Ezt a formába kanalazom, és óvatosan eligazgatom.

Hideg sütőbe teszem, és 160 C-on, alsó sütési fokozaton 30 percet sütöm, majd alsó-felső sütésre kapcsolom, és még sütöm 10 percet.

Kiveszem a sütőből, megfordítom és leveszem róla a formát, és a gyűrűt. Hagyom kihűlni.

Tálaláshoz a sonka krémet átkeverem, majd egy nyomózsákkal a mélyedésekbe töltöm, és dekorálom. A közepére sonkarózsát illesztek.

A tányérra a tortaszelet mellé teszek egy kanálnyi zakuszkát/ajvart, egy kis sonkát és pirítóst.

 

Jó étvágyat hozzá!