Posted on

Somogyi Zoltán (Max): Zöldségkocsonya

Zöldség kocsonya, tojáskrémmel töltve.

Hozzávalók

A kocsonyához:

  • 1,4 l zöldségleves
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 10 dkg (konzerv) zöldborsó*
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 keményre főtt tojás
  • 5 dkg zselatin

A tojáskrémhez:

  • 8 keményre főtt tojás
  • 5-7 dkg vaj
  • 2-3 ek mustár
  • só, bors

A díszítéshez:

  • zöldség csíkok
  • főtt koktélrák
  • grissini

Készítés:

Az alaplevet felmelegítjük, majd egy kevés hideg vízben feloldott zselatinnal összekevertük. A formát nem kezeltük formaleválasztóval.

A forma aljában kb. 1 cm-es magasságban kitöltjük zselatinnal, és a hűtőbe tesszük dermedni.

A sárgarépát, fehérrépát és a zöldpaprikát megtisztítom, és egy pároló edényben megpárolom, aminek az aljában a tojást is megfőzöm.

A borsó konzervet lecsepegtetem, a zöldségeket szép, egyforma csíkokra vágom.

A megdermedt formában az első adag zöldséget elrendezem, tetszés szerint díszítem, és a közepébe a kemény tojás felét teszem, és felöntöm annyi lével, ami ellepi a zöldséget. Ismét dermesztjük, majd a második réteg zöldséget is bele rendezzük. Így érjük el az a hatást, mintha lebegnének a zöldségek a kocsonyában.

A forma tetejétől lejjebb, kb. 1 cm-el feltöltöm a lével, és berakom a hűtőbe, és ott töltöm fel színültig. 

A kocsonyát egy éjszakán keresztül dermesztem a hűtőben.

 

A tojásokat megfőzöm keményre, lepucolom, felszelem, és 6 szép fehérje karikát félreteszünk a díszítéshez.

A többi tojást a vajjal és a mustárral habosra keverjük, és ízesítjük. A formát kivesszük a hűtőből, megfordítjuk, óvatosan leválasztjuk a szilikont és a fém karikát.