Posted on

Székely Katalin: Gesztenyetorta

8 szeletes Zila Tortaformában

Hozzávalók:

A tortához:

  • 3 nagy tojás
  • 3 evőkanál édesítő (szorbit)
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum
  • 5 dkg diabetikus 70 %-os csokoládé a bevonáshoz
  • 24 db rumosmeggy

A krémhez:

  • 10 dkg mélyhűtött gesztenye
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál édesítő
  • 2 evőkanál rum

A gesztenyeszívekhez:

  • 5 dkg gesztenyemassza
  • 1 kávéskanál édesítő
  • 3 dkg diabetikus 70 %-os csokoládé a bevonáshoz
  • 2 kávéskanál rum

 

A tojásokat a robotgéppel addig kevertettem, amíg habos lett és kb háromszorosra nőtt, akkor tovább vertem  az édesítővel, majd a gesztenyemasszával és a rummal.

A Zila tortaformát  befújtam a formaleválasztóval, és beleöntöttem a masszát,
a tetejét elsimítottam, és 170 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem.

Kivettem a formából, rácson hagytam kihűlni.

A krémhez egész gesztenyét használtam, mert nem kaptam több natúr gesztenyemasszát, de gesztenyemasszából is elkészíthető.
A tejszínt felforraltam, beletettem a gesztenyét, az édesítőt és a rumot, és addig főztem, amíg a gesztenye "megitta" majdnem az össze tejszínt, a maradék tejszín pedig besűrűsödött Hagytam kihűlni, majd a késes robotgépbe öntöttem a sűrű tejszínnel együtt, és pépesítettem.

A tortát a vonalak mentén felvágtam, a csokoládét  vízfürdőn felolvasztottam, és bekentem vele az oldalát. Amikor a csoki megszilárdult, tálra tettem. Mindegyik mélyedésbe tettem 1 kevés rumot,  3 db rumosmeggyet, majd a krémet nyomózsákkal beletöltöttem.

A gesztenyeszívekhez a gesztenyemasszát elkevertem az édesítővel, és a rummal. golyókat formáltam, a megnedvesített tenyerem között ellapítottam és szívalakú kiszúróval kiszúrtam. Felolvasztott csokiba mártottam, és a tortára tettem.

Egy szeletben:  energia: 229,05 kcal, szénhidrát: 26,84 gr