Posted on

Székely Katalin: Tojásterrine sonkakrémmel

8 szeletes Zila Tortaformában

 

Hozzávalók:

  • 5 keménytojás
  • 1/2 pohár tejföl
  • 60 gr Globus light majonéz
  • 1/2 zacskó Horváth Rozi zselatin
  • 1/2 zacskó mélyhűtött leveszöldség
  • 1/4 l húsleves
  • só, bors, mustár
  • A krémhez:
  • 10 dkg főtt, füstölt tarja
  • 1,5 dl habtejszín
  • mustár, bors
  • Salátalevelek, koktélparadicsom a díszítéshez.

A zöldséget 1/4 liter húslevesben megfőztem,  a levét egy lábosba szűrtem, elkevertem benne a zselatint, és felfőztem, nem forraltam. Amíg a zöldség és a zselatin hűlt, a keménytojásokat a robotgépben pépesítettem, hozzákevertem a tejfölt és a majonézt, és a mustárt.  Hozzáöntöttem a langyosra hűlt zselatinos zöldséglét. Ekkor megkóstoltam, és még egy kis sót és borsot adtam hozzá.

A zöldségeket is belekevertem a tojásos masszába, és az egészet beleöntöttem a  formaleválasztóval befújt Zila formába. 3 óra alatt a hűtőben szépen megdermedt. Akkor egy tálat borítottam a tetejére, és megfordítottam. A szilikonformát óvatosan kiemeltem, majd a széleket egy késsel meglazítottam, és az acélkeretet lehúztam róla. Salátával bélelt tálra tettem.

A sonkakrémhez a tarját a mustárral és a borssal a robotgépben pépesítettem, a tejszínt kemény habbá vertem, a sonkát belekevertem,  majd habzsák segítségével a mélyedésekbe töltöttem. Koktélparadicsommal díszítettem.